luni, 7 martie 2011

Medierea o alternativa


CE FAC ROMANII IN VREMURI DE CRIZA
In vremuri de criza romanii alimenteaza buzunarul gol al statului platind taxe pentru rezolvarea litigiilor pe care le au. Si litigiile nu sunt putine, iar taxele si onorariile nu sunt deloc neglijabile. Mai trebuie sa punem la socoteala timpul pierdut la cozii, in salile de judecata, in conditii care sunt de cele mai multe ori discutabile, asta insemnand tot bani si avem o imagine de ansamblu a modului cum se desfasoara actul de justitie in Romania.
De ce nu percuteaza oare romanii la invitatia de a parasii salile de judecata supraaglomerate pentru a le inlocui cu un birou de mediator in care li se ofera confort, asigurandu-li-se totodata confidentialitatea si intimitatea necesare desfasurarii unei medieri la nivel inalt?
Un raspuns la aceasta intrebare ar putea fi acela ca romanii inca nu se pot desparti de obiceiul vulgar de a-si spala rufele in public. Si exemple avem destule, cazuri de divort sau incredintari de copii, dispute intre diferite persoane mai mult sau mai putin publice, etc, toate excesiv mediatizate. De ce? Pentru ca produc bani si spectacol .
Pentru inceput as putea sa trag o concluzie. Romanul s-a obisnuit sa-si faca dreptate cu mana altuia, de multe ori din nestiinta, de multe ori din comoditate, atunci cand banii oricum nu conteaza, de multe ori din placerea de a fi in centrul atentiei si exemplele pot continua.
Parerea mea este ca trebuie lucrat mai intai cu mentalitatea romanului si asta pe orice cale, deci voi incerca din cand in cand sa aduc in atentia dumneavoastra probleme reale din viata de zi cu zi care supuse unui proces de mediere ar putera aduce multe beneficii morale si materiale dumneavostra sau celor din jurul dumneavoastra.
Si pentru ca maine e o zi speciala inchei cu o urare de bine adresata tuturor femeilor.